Bliver man stærk af yoga, bliver jeg indimellem spurgt. Og til det er der flere svar.
Altså det ene svar er, at det kommer an på, hvilken form for yoga du laver…
Det er klart, at hvis du kun laver yin yoga, som primært består af stræk, eller restorativ yoga, der mest består af hvile, ja så er der nok ikke så meget styrke at hente. Men her er der så meget andet godt at hente.
Men i hatha yoga, vinyasa yoga og mange andre yogaformer, så er svaret ja.
Sthira – styrke og stabilitet
I yogafilosofien finder vi begrebet sthira. Det kan vi oversætte til styrke, stabilitet, at stå fast og være standhaftighed.
Det betyder:
- at stå fast på fødderne, så du ikke vælter
- at engagere dine muskler, så de holder dig og støtter dig
- at være vedholdende og blive i det du er i
- at være fokuseret og nærværende i det du gør
- at trække vejret roligt og rytmisk
Alt sammen giver styrke og stabilitet på forskellig vis.
Men en ting er yogafilosofien. Hvordan omsættes det til styrke i kroppens muskler?
Muskelhukommelse
På yogamåtten gentager vi ofte de samme øvelser igen og igen. Vi kommer f.eks. op og ned i hundestrækket. Vi laver stolen/squat. Vi kommer ind og ud af en planke i en solhilsen. Vi står i en balance stilling mm.
Og for hver gang vi gentager de samme øvelser, så husker muskelcellerne det. Også selvom vi holder pause med yoga. Noget er blevet lagret og kan let findes frem igen.
Det betyder, at for hver gang vi gentager de samme øvelser, så opbygges der mere muskelhukommelse, hvilket gør det lettere for musklerne at opbygge styrke. De ved nemlig allerede, hvad det går ud på.
Så en del af svaret ligger i muskelhukommelse.
Afspænding og smidighed
I yoga bruger vi ofte tid på at afspænde kroppen i savasana gennem kropsscanning og åndedrætsøvelser, der beroliger. Og så laver vi stræk af kroppen.
Begge dele er centrale, når vi skal opbygge muskelstyrke.
En spændt muskel kan ikke blive stærk. Den må først afspændes og måske strækkes lidt, inden vi kan bede den spænde igen. Og den må kunne veksle mellem spænding og afspænding.
Smidighed og afspænding bidrager således også til styrke.
Vedholdenhed gør dig stærk
Styrke kommer ikke af sig selv. Vi må møde op på yogamåtten, i træningscentret, eller hvor vi nu træner. Være mødestabil og vedholdende. Og det er et ganske centralt tema i yogaen.
Yoga træner vores vedholdenhed. Både ved at udvikle en rutine og (daglig-)praksis. Men også når vi står statisk i en stilling. Når vi gentager flows og øvelser igen og igen. Når vi udfordres af stilheden i afspænding og meditation. Når det bliver kedeligt.
Og det har vi brug for, når vi skal opbygge styrke.
Mental styrke
Det allervigtigste, vi får fra yogaen, er dog set fra mit perspektiv den mentale styrke. Og den skal trænes lige så meget som alle kroppens muskler.
Vores mentale helbred er mere udfordret end nogensinde. Og det er yogaens ypperste formål at hjælpe os med at få ro i sindet, finde balance og harmoni, når vi kommer lidt ud af kurs – og det gør vi alle en i mellem. Og her er det godt at have yogaens kæmpe store værktøjskasse med sig.
Så svaret er på spørgsmålet: Bliver man stærk af yoga, er ja, man bliver stærk af yoga på forskellig vis.